Indiańskie przekąski

Każde przyjęcie to, oczywiście, też przekąski. Jakie mamy możliwości na indiańskich urodzinach? Całkiem ciekawe!

Przede wszystkim jako przekąski możemy wykorzystać produkty, które dzięki odkryciu Ameryki trafiły na europejskie stoły.

Jakie rośliny i zwierzęta pochodzą z Ameryki Północnej? Do najpopularniejszych należą:

  • kukurydza
  • dynia
  • dziki ryż
  • jeżyny
  • słonecznik
  • topinambur
  • indyk.

Przy przekąskach można wykorzystać także owoce leśne czy orzechy, które przecież też występują w Ameryce – w miejscowych odmianach.
Dodatkowo jako inspiracje mogą posłużyć kolory ziemi i natury i indiańskie motywy, dzięki którym nadamy indiański charakter całkiem zwykłym potrawom.

Oto kilka przykładów:

Sok z dyni

Można go przygotować na wiele różnych sposobów. Najprostszy z nich to zmiksowanie dyni z dodatkiem soku z marchewki i jabłek. Buteleczki, do których przelejemy napój, można dodatkowo ozdobić, np. piórkami:

sok z dyni

Wafelkowe tipi

Do przygotowania tipi będzie potrzebny wafelek-rożek, paluszki, polewa czekoladowa lub lukier i posypki do ozdoby.

Jak to zrobić? Odłamujemy czubek rożka, do powstałej dziurki wkładamy 3 paluszki i zalewamy całość delikatnie gęstą polewą. Polewą można też narysować wejście do tipi:

wafelkowe tipi

Piórka

Z kruchego lub angielskiego ciasta wykrawamy przy pomocy foremki piórka i ozdabiamy polewami albo lukrem:

piorka

Tarcza

Z tego samego ciasta można wyciąć okrągłe ciasteczka (nawet przy pomocy szklanki). Kolorowymi lukrami malujemy tarczę, możemy też wyciąć kolejne kręgi z masy cukrowej. Do zrobienia strzały wystarczą wykałaczki i papier:

tarcza

Tipi

Takie ciasteczka można wyciąć przy użyciu zwykłej trójkątnej foremki, później wystarczy je ozdobić:

ciastka tipi

babeczki tipi

Łapacz snów

Łapacze snów można narysować na okrągłych lub podłużnych ciasteczkach za pomocą kolorowych lukrów:

lapacz snow

Ognisko

Jeśli ozdabiałaś już babeczki, ta przekąska nie sprawi Ci żadnego problemu: wystarczy użyć szprycy z dwoma kremami: brązowym i żółtym i wycisnąć na babeczce drwa i płomienie:

ognisko

Szaszłyki-strzały

Wystarczą kawałki różnych owoców lub słodyczy, nabij je na wykałaczki albo patyczki do szaszłyków i zakończ papierowymi lotkami:

owocowe strzaly

piankowe strzaly

strzala z pianka

paczkowe strzaly

Mali Indianie z ciepłych lodów

Oczy malujemy lukrem, opaski robimy z papieru i piórek:

indianie z lodów

Nuggetsy z indyka

Jeśli chcesz podać jakieś mięsne danie, możecie postawić na bardzo popularne wśród dzieci nuggetsy, ale tym razem użyj indyka zamiast kurczaka i podaj je razem z dzikim ryżem:

nuggetsy

Gotowana kukurydza

Najprostszym (i pysznym) sposobem na podanie kukurydzy to jej ugotowanie i podanie z solą i masłem:

kukurydza

Kukurydza z ryżu preparowanego

W roli słodkiej kukurydzy może wystąpić tzw. szyszka z ryżu preparowanego :)

ryz preparowany

Gotowe rozwiązania

Łatwo i szybko nadasz indiański charakter każdej potrawie, podając ją na zastawie z indiańskimi motywami. Przykłady takiej zastawy możesz znaleźć tu.

Jak Ci się podoba nasze indiańskie menu? Może masz jakieś pomysły albo przepisy, którymi chcesz się z nami podzielić? :)

Reklamy

2 myśli nt. „Indiańskie przekąski”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s