Zimowe przekąski

Czas na kuchnię prosto z Arendell! Także w przekąskach będą dominować motywy lodu i śniegu. Sposobów na ich wykorzystanie jest mnóstwo i poniższe propozycje nie wyczerpują wszystkich możliwości. Ale to dobry start. Gotowa?

Temat Krainy Lodu nieprzerwanie jest jednym z popularniejszych motywów Disneya, więc bez problemu znajdziesz mnóstwo gotowych zestawów, które pomogą Ci w przygotowaniu przekąsek. Na rynku są m.in. zestawy do dekoracji muffinów, dekoracje jadalne na ciastka czy cukrowe figurki bohaterów.

Jak zawsze pamiętaj, że czasem wystarczą karteczki z tematycznymi nazwami, aby zmienić zwykłą przekąskę w taką zrobioną przez królewskich kucharzy na dworze Elsy i Anny.

Na liście zakupów do niezbędnika przygotowania przekąsek z Arendell nie może zabraknąć:

  • błękitnego barwnika (można go także samemu przygotować z jagód)
  • syropu curaçao (sprawdź, czy na pewno nie ma alkoholu!)
  • białej masy cukrowej (będziesz mogła ją zabarwić także na inne kolory)
  • „niebieskich” owoców: borówek, jeżyn, jagód
  • mleka, jogurtów, serków
  • mini marcheweczek.

Te produkty pomogą Ci zaczarować lodowo prawie każdą przekąskę. A teraz zapraszamy po inspiracje!

Muffiny i ciasteczka

Tematycznie ozdobione muffiny i ciasteczka wyglądają wspaniale na każdym stole! Błękitny krem lub lukier możesz zrobić, dodając odrobinę barwnika spożywczego, a Olafa można wyciąć z masy cukrowej. Cukrowe płatki śniegu i kuleczki oraz jadalny brokat również dostaniesz bez problemu w sklepach z dodatkami cukierniczymi lub z dekoracjami na imprezy:

ciasteczka

ciasteczka

gwiazdki

ciastka

ciasteczka

Olaf - ciasto

Dodatkowo z muffinów można przygotować całe kompozycje, np. płatki śniegu lub sukienkę Elsy. Wystarczy odpowiednio ozdobione babeczki poukładać w wybrany wzór!

ciastka

Zimowy napój

Do butelek ozdobionych czarnymi lub błękitnymi guzikami (np. z papieru lub cekinów) wlewamy mleko (może być roślinne), napój na mleku lub jogurt. Wkładamy słomkę z cylindrem, który także możemy zrobić samodzielnie – i wspaniała przekąska gotowa.

napój mleczny

Podobnie można przygotować śnieżny napój: wystarczy wyciąć i przykleić płatki śniegu i przygotować napój barwiony syropem curaçao lub koktajl z borówek albo jagód.

napój niebieski

napój niebieski

Olafowa przekąska

To najprostsza i najzdrowsza z dzisiejszych przekąsek. Na dodatek dzieci się jej nie oprą! Wsypujemy do miski małe marcheweczki, stawiamy napis Nosy dla Olafa. I gotowe! :)

nos olafa

Bałwankowa Pizza

Już kiedyś pojawił się pomysł tematycznej pizzy, teraz można go wykorzystać, robiąc pizzę-bałwanka. Pamiętaj, żeby zamiast tradycyjnego sosu pomidorowego użyć sosu białego, np. śmietanowego albo porowego.

pizza bałwanek

Kostki lodu

Galaretkowe kostki lodu można podawać same, jak i w różnych kompozycjach, np. pod śniegową pierzynką, czyli bitą śmietaną:

kostki galaretki

Candybar

Jeśli chcesz spektakularnego stołu z pięknymi tematycznymi ozdobami, możesz zdać się na fachowców i zamówić gotowy Candybar. Co może się w nim znaleźć? To indywidualna kwestia firmy, w której będziesz go zamawiać. Koszt takiego stołu słodkości zaczyna się w granicach 1000 zł. Nie masz ochoty na taki wydatek? Możesz zrobić to sama, ale będzie wymagało to trochę wysiłku i czasu – przydadzą Ci się pasujące dekoracje (o nich już za tydzień!) i naczynia. To kilka inspiracji:

Frozen

stół

stół

stół

stół

stół

stol

stół

stół

stół

Jeśli zdecydujesz się sama przygotować taki stół, zapewne przydadzą Ci się darmowe wzory do wydrukowania – kliknij TUTAJ, otworzą Ci się w nowej karcie :)

To nasze pomysły na dziś. Zainspirowały Cię? Mamy nadzieję, że tak! Czas na działanie: Jaką przekąskę najchętniej przygotowałabyś na urodziny w Krainie Lodu? Napisz nam swój typ w komentarzu – to może ale nie musi być jedna z naszych dzisiejszych propozycji, ważne, żeby mieściła się w tym mroźnym temacie.

Znasz kogoś, komu ten wpis może się przydać? Podziel się z nim naszym tekstem, będziemy wdzięczne! :)

Reklamy

Jedna myśl nt. „Zimowe przekąski”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s